Tánc, mint sport

tánc szép és szórakoztató, de van egy nem mindenki által ismert mellékhatása is:egészséges. Sokan nem is gondolnak bele, hogy a tánc nemcsak mulattat, hanem további fontos előnyöket is kínál. A tánc sokkal több, mint csak egy korai öregedési jelenségek megelőzésére alkalmas sportág. Kényeztessük magunkat zenével, és akkor is adjunk egy esélyt a táncnak, ha tulajdonképpen sosem voltunk jók benne. A táncra ugyanaz vonatkozik, mint a legtöbb sportágra, hogy sosincs késő, ha el szeretnénk kezdeni.

a-tanc-mint-sport2

A tánc mint sportág tulajdonképpen minden korcsoport számára ajánlható. Nem játszik tehát szerepet, hogy az ember fiatal vagy idős, ameddig tenni szeretne valamit az egészségéért. A terület szakértői azon a véleményen vannak, hogy a tánc nemcsak testileg, hanem lelkileg és szellemileg is fitten tart. A tánc révén elsősorban a következő képességek növelhetők:
  • állóképesség,
  • koordináció,
  • koncentráció,
  • egyensúly.
A tánccal nemcsak a logikus, hanem a kreatív gondolkodásmódot is segítjük. Ezen kívül a megfelelő lépésekre is pontosan kell emlékezni, ami a sportoló memóriáját is fitten tartja és edzi. Ha megtanultuk a tánclépéseket, akkor ezeket természetesen a gyakorlatba is át kell ültetni. Itt kerül képbe az egyensúly és az irányérzék edzése. A tánc tehát nemcsak azizomzatot, hanem az agyat is nagymértékben trenírozza.
A tánc azonban nemcsak nagyon kellemes szabadidős tevékenységként, hanem sportágként is nagyon hosszú történetet tudhat maga mögött. Ha a táncot sportként űzzük, akkor a szaknyelvben versenytáncnak nevezzük. A táncsport keretében ma alapvetően a következő táncokat járják a nemzeti és nemzetközi versenyeken:
  • standard táncok – angolkeringő, bécsi keringő, tangó, slowfox és qickstep;
  • latin-amerikai táncok – szamba, cha-cha-cha, rumba, pasodoble és jive.

Comments are closed.